Vergadertafel met zes grijze stoelen en een beeldscherm

Zo richt je een vergaderzaal in

Een goede vergaderruimte is creatief en functioneel, maar tegelijkertijd een ruimte waar veel verschillende persoonlijkheden kunnen samenwerken en zich vermaken. Er moeten zowel presentaties en lezingen als discussies, vergaderingen en workshops georganiseerd kunnen worden. Ben je van plan een vergaderruimte of grote vergaderzaal in te richten, maar weet je niet hoe? Interieuradviseur Camilla Hassbjer deelt haar beste tips - van muurkleuren tot het kiezen van vergadermeubilair.
Het is belangrijk om een rustige, harmonieuze basis te hebben. De mensen in de vergaderruimte voegen zelf veel kleur toe.
Camilla Hassbjer
De eerste stap bij het ontwerpen van een vergaderruimte is het analyseren van je behoeften. Waar wordt de ruimte voor gebruikt, hoeveel zitplaatsen zijn er nodig, welke technologie moet er beschikbaar zijn en welk type meubilair is het beste? Heb je gestoffeerde vergaderstoelen nodig met de nadruk op comfort, of volstaan eenvoudige, stapelbare vergaderstoelen? Of misschien een combinatie?

“Soms volstaat een vaste vergadertafel, maar veel mensen willen hun meubilair kunnen aanpassen om zowel in grote als kleine groepen te kunnen vergaderen. In dat geval wordt gekozen voor een flexibele oplossing met kleine tafels die aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot een grote tafel”, zegt Camilla Hassbjer, interieuradviseur en projectmanager gespecialiseerd in bedrijven en openbare omgevingen.
Witte vergadertafel met zes vergaderstoelen
Vergader combideals
Zit-sta vergadertafel met zes krukken en een beeldscherm
Vergadertafel AUDREY

Textiel zorgt voor een betere akoestiek

Het is ook belangrijk om te kijken naar de omstandigheden in de ruimte, vooral het licht en het geluid. ''Het is heel belangrijk om naar de akoestiek te luisteren en textiel te gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van tapijten en gordijnen, om de ruimte zachter te maken. Denk hier ook aan bij het kiezen van meubels en kies stoelen met stoffen bekleding,” adviseert Camilla. Wat licht betreft, moet er natuurlijk goede en functionele verlichting zijn in een vergaderruimte.

''Ik werk graag met indirect licht, dat doet veel voor het gevoel in een ruimte. Het voegt warmte toe en zorgt ervoor dat de ruimte het niet zo koud en hard aanvoelt. Het is ook goed om het licht te kunnen dimmen en variëren op basis van activiteit.''
Vergadertafel met zes blauwe vergaderstoelen en een beeldscherm aan de muur
Vergaderzaal in lesopstelling met witte tafels en zwarte stoelen
Drie personen in een vergaderzaal met koffie
Naast vergadertafels en -stoelen zijn er meestal een soort monitor en speakers. Adapters voor de technische apparatuur, internettoegang en gemakkelijk toegankelijke stopcontacten moeten beschikbaar zijn in de vergaderruimte.
Met een in hoogte verstelbare vergadertafel kun je gemakkelijk wisselen tussen zittende en staande vergaderingen. Afwisselen tussen zitten en staan tijdens de werkdag is goed voor je gezondheid.
Een conferentie is een grote bijeenkomst waar deelnemers een bepaald onderwerp uitdiepen. Het omvat meestal zowel presentaties als discussies.
Tijdens een hybride vergadering is een deel van de deelnemers aanwezig in de vergaderruimte en neemt één of meer deelnemers digitaal deel, meestal via videobellen.
Decoreer met tapijten, dikke gordijnen en met stof beklede stoelen. Als je nog steeds last hebt van galm in de kamer, zijn akoestische panelen voor het plafond en de muren een oplossing.
Een goede manier om de vergadering af te sluiten is om een moment te nemen om na te gaan of de doelen en doelstellingen zijn bereikt. Dit biedt deelnemers de gelegenheid om na te denken over de behandelde onderwerpen.