Het effect van kleur in je kantoor

Het effect van kleur in je kantoor

Onderzoeken tonen aan dat kleuren zowel onze stemming als onze productiviteit op het werk beïnvloeden. Maar welke kleuren moet je kiezen en hoe worden we erdoor beïnvloed? Hier is alles wat je moet weten over kleur om een harmonieuze werkplek te creëren.
Zit-sta bureaus, ergonomische bureaustoelen en optimale verlichting: er is veel om over na te denken om een goede werkomgeving te creëren. Het zou makkelijk zijn om niet rekening te houden met het kleurenschema, maar kleuren zijn net zo belangrijk omdat ze onze zintuigen beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat rood ons productiever maar tegelijkertijd ook gestresster kan maken? Daarnaast is krijtwit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, de slechtste kleur voor muren omdat het tot 96% van het licht reflecteert, wat stressvol kan zijn voor de ogen en ons daarom moe maakt en hoofdpijn bezorgt. Een optimale reflectiewaarde ligt ergens tussen 70% en 80%, dus ver van gebroken wit.
Kleurenpallet en persoon die in de camera kijkt
– Krijtwitte muren kunnen koud en onpersoonlijk aanvoelen in een kantoor. Kies in plaats daarvan voor warme grijstinten. Die zijn geschikt voor de meeste ruimtes en geven een neutraal en warm gevoel, zegt Ulrika Sjöö Wiberg, interieurontwerper voor AJ Products.

Warme grijstinten, van linksboven, NCS-codes: S2002-Y, S2502-Y, S3502-Y, S4502-Y.
Een ton sur ton kleurenpalet, vanaf linksonder: S2010-G40Y, S3010-G40Y.

Welke kleuren moeten worden gebruikt om een prettig kantoor te creëren waar mensen graag willen komen werken?

"Pastelkleuren werken goed met kantoormeubilair in houtkleuren en met zwart en wit. Als je een harmonieuze indruk wilt creëren, is het aan te raden om met een ton-sur-ton kleurenpalet te werken. Als je op zoek bent naar contrasten, gebruik je lichte kleuren samen met donkere.''

Kies de juiste kleur op de juiste plaats

Niet veel mensen denken dat kleur en psychologie bij elkaar horen. Kleuren kunnen echter een positieve invloed hebben op het energieniveau op kantoor, waardoor we ons meer ontspannen en productiever voelen.

Je kunt bijvoorbeeld wit en beige combineren met blauwtinten. Blauw is een kalmerende kleur die ons meer geconcentreerd en creatief maakt. Paars past ook goed in een kantooromgeving omdat het rust en activiteit in balans brengt.

We weten allemaal dat groen een goede zaak is! Nou, dat geldt ook als het gaat om interieurontwerp. Groen is een stressverminderende kleur en zorgt ervoor dat we ons veilig en op ons gemak voelen. Zowel blauw als groen zijn kleuren met een positieve energie en zijn een goede keuze als je een grotere kantoorruimte wilt inrichten. Waarom zou je niet kiezen voor groene of blauwe bureaustoelen in plaats van zwart of grijs zoals de meeste mensen doen?

Groen symboliseert de natuur, gezondheid en milieubewustzijn. De kleur past in alle ruimtes, zowel groot als klein, omdat het evenwicht creëert en verfrissend werkt. Volgens feng shui staat groen voor voeding en helpt het om het lichaam te stabiliseren, zowel fysiek als emotioneel.

Wees gewaagd met muurkleuren of investeer in kleurrijke details

Geel trekt onze aandacht en stimuleert de hersenen. Als je een creatieve vergaderruimte wilt creëren, is geel een goede keuze. Maar pas op dat je de felle kleur niet in een open kantoorruimte gebruikt. Niet iedereen houdt ervan. Als je het verkeerd aanpakt, kan de flitsende kleur op de muren veel te heftig zijn in plaats van een mooie kleurenpracht. Een alternatief voor gele muren is te kiezen voor geel meubilair, zoals akoestische wandpanelen, een bank of een glazen schrijfbord, die de ruimte opfleuren zonder te overheersen.

Sterke en krachtige kleuren zorgen over het algemeen voor een hardere uitstraling en kunnen iets te veel van het goede zijn. Breng ze in plaats daarvan aan als accentkleur op bijvoorbeeld textiel of armaturen en vermijd muren.

Maar voordat je de kwast in de verf zet of nieuw kantoormeubilair koopt, is het belangrijk om met je werknemers te praten.

''Met behulp van kleurkeuzes kun je het bedrijf en het bedrijfsprofiel beïnvloeden. Welke signalen wil je afgeven aan medewerkers en bezoekers? Hoe wil je als bedrijf overkomen? Bij het creëren van kantooromgevingen is het belangrijk om naar het hele plaatje te kijken. Je moet ervoor zorgen dat alles met elkaar verbonden is en een consistente gedachte heeft wat betreft kleur, vorm en materiaal,'' zegt Ulrika.

Producten voor je werkplek

Veelgestelde vragen

Groen is een rustgevende kleur met een kalmerend effect.
Geel is een stimulerende kleur die de hersenen activeert. Het is bijvoorbeeld een goede kleur voor vergaderruimtes.
Lichte tinten op de muren geven een ruimtelijk gevoel.
Warmgrijze muren geven een neutrale en warme uitstraling die zeer geschikt is voor kantoren.
Blauw is zowel rustgevend als concentratieverhogend. Dit maakt blauw een goede kleur voor een werkkamer.