Actief zitten - bewegen en zitten tegelijk!

Hoe kies je een actieve en ergonomische stoel?

De beste werkhouding is de volgende! Natuurlijke afwisseling tijdens de werkdag is niet alleen goed voor het comfort, maar zorgt ook voor extra energie. Actieve stoelen zijn een perfecte oplossing voor iedereen die veel zit op het werk en meer wil bewegen op een doordeweekse dag!
Balanskruk op kantoor

Betere gezondheid en verhoogde concentratie

Om de spieren en gewrichten in beweging te houden, is regelmatige lichaamsbeweging belangrijk, en het kan moeilijk zijn om te bewegen als je een zittend beroep hebt. Daarom kan de juiste zitpositie een enorm verschil maken voor je welzijn.

Actief zitten waarbij je core wordt geactiveerd, verbetert je conditie en helpt je rug- en rompspieren te versterken. Je lichaam is gemaakt om te bewegen en gedijt goed als het actief is. Lange uren zitten kan de tussenwervelschijven in de lendenwervelkolom samendrukken en in het ergste geval kan dit leiden tot een hernia.

Drie goede redenen om een actieve stoel te gebruiken:

1. Je diepe spieren gaan werken, je energieniveau en calorieverbruik nemen toe, wat gunstig is voor zowel je lichaam als je concentratie.

2. Als je beweegt, verbetert de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer. Dit maakt je op zijn beurt efficiënter en productiever.

3. Je houding verbetert omdat het bekken sterker wordt en een rechtere zithouding mogelijk maakt.

De optimale variatie

Een actieve stoel kan een nuttige aanvulling zijn op de klassieke bureaustoel. Het lichaam moet vaak variëren om zich goed te voelen. De beste combinatie is om af te wisselen tussen een bureaustoel en een actieve stoel en om te werken aan een in hoogte verstelbaar bureau. Op deze manier kun je gemakkelijk wisselen tussen staan, zitten en actief zitten.

Een actieve stoel hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn om op te zitten. Een zadelstoel geeft je natuurlijk een ergonomische werkhouding en als je een alternatief wilt voor een volledig ronde balansbal, hebben we bijvoorbeeld een balanskruk met ingebouwde Pilates-bal.

Houd er rekening mee dat je een actieve stoel in het begin slechts een paar uur per dag moet gebruiken, totdat het lichaam gewend is aan de nieuwe zithouding. Het is gebruikelijk om het effect van de stoel te voelen in de vorm van spierpijn. De spieren worden geactiveerd in een natuurlijke beweging en het lichaam wordt na verloop van tijd sterker. Probeer elke dag wat rekoefeningen te doen voor maximaal effect.


Vind een bureaustoel die bij jou past!
Balanskrukken rond een tafel

Tip! Deel actief zitmeubilair met je collega's

Niet elke collega hoeft een balanskruk of zadelstoel te hebben naast zijn of haar bureaustoel. Creëer in plaats daarvan een kleine hub op kantoor met een aantal actieve zitoplossingen die je kunt delen. Op die manier kun je je persoonlijke favoriet vinden en heb je verschillende opties om uit te kiezen!

Balansbal met grijze stoffen hoes
Balansbal CORBRIDGE
74,- €
Bureaufiets
375,- €

Variatie is de sleutel tot een gezonde rug

Elke dag urenlang stilzitten heeft een negatieve invloed op het lichaam. Het is daarom het beste als je statische houdingen op het werk kunt vermijden en je werkhouding aan je bureau zo vaak mogelijk kunt variëren.

Als je echt actief wilt zijn terwijl je werkt, is er de bureaufiets. Trappen verhoogt zowel je energieniveau als je metabolisme. Het is perfect mogelijk om te bewegen en tegelijkertijd aan je bureau te zitten. Let wel op bij eenvoudigere taken.

Wissel zitten, staan en verschillende soorten stoelen af. Een klassieke bureaustoel geeft je lichaam een ontspannen zithouding, terwijl een balansstoel je spieren activeert. 
Een man op een zadelstoel aan een zit-sta bureau

Weet je niet zeker welke actieve stoel je moet kiezen? Hier zijn een paar van onze favorieten!

  • Onze bestseller en stijlvolle zadelstoel TRENT 
    - Duurzame zitting van polyurethaan
    - Geeft je veel bewegingsvrijheid
    - Gemakkelijk rollende wielen

  • Balanskruk UP in een uniek design
    - Laag in gewicht en praktische greeprand onder de zitting
    - Gemaakt van polyamide en 50% gerecycled materiaal
    - Gemakkelijk in hoogte verstelbaar
  • Ergonomische balansbal CORBRIDGE
    - Verkrijgbaar in twee maten
    - Met handvat voor eenvoudige verplaatsing
    - Duurzame stoffen hoes
  • Flexibele zadelstoel EPSOM met rugleuning
    - Rugleuning die 360° draaibaar is en kan ook worden gebruikt als zijsteun of armsteun
    - Duurzame 95% wollen bekleding
    - Met lichte schommelfunctie
Bureauloopband

Tip! Loop achter je bureau

Wil je nog meer beweging in je werkdag? Met onze loopband kun je lopen terwijl je werkt. De loopband is opvouwbaar, stil en een makkelijke manier om je bloedsomloop en stofwisseling op gang te brengen!

Bekijk product

Persoonlijk advies over actief zitten

Als je meer informatie wilt over onze producten of persoonlijk advies wilt, kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Veelgestelde vragen

Het gebruik van een actieve stoel heeft verschillende positieve gezondheidsvoordelen. Het verbetert onder andere je houding en versterkt je rompspieren, terwijl de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar het lichaam toenemen. Dit maakt je alerter, waardoor je je beter kunt concentreren.
Langdurig zitten verhoogt het risico op welvaartsziekten, verlaagt het energieverbruik van je lichaam en maakt je vermoeider. Een gevarieerde werkhouding voorkomt een slechte gezondheid.
Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Het gaat over de interactie tussen mensen en de fysieke, psychologische en sociale werkomgeving.
Een ergonomische bureaustoel heeft functies die je in staat stellen om correct te zitten en tegelijkertijd een hoge mate van comfort bieden. Hij kan bijvoorbeeld verlichting bieden voor het lichaam of helpen bij het verbeteren van de houding.
Een zadelstoel is een stoel waarin je in een ruiterhouding zit met een been aan weerszijden van de zitting.
Zitten op een zadelstoel geeft je automatisch een goede houding, terwijl de druk op je schouders, heupen en kniegewrichten wordt verminderd. De bloedcirculatie in de benen wordt verbeterd in vergelijking met zitten op een traditionele bureaustoel.
Je moet rechtop zitten zodat je schouder, heup en hiel in een verticale lijn staan. De hoogte van je stoel wordt bepaald door je lengte, de juiste hoogte is wanneer je voetzool op de grond staat.
Een balanskruk is een actief zitmeubel dat gebruikt kan worden in plaats van of als aanvulling op een klassieke bureaustoel. In tegenstelling tot een bureaustoel zit je minder statisch.
Je moet vrij wijdbeens op de bal zitten met je voeten diagonaal voor je zodat je knieën een hoek van ongeveer 90° maken. Je moet de bal niet met je benen hoeven samenknijpen om je evenwicht te bewaren.
Een balansbal heeft meer stabiliteit als hij niet tot 100% gevuld is, maar het is persoonlijk hoe gevuld je hem wilt hebben.
De balansbal met Ø 650 mm is geschikt voor mensen onder de 175 cm en met Ø 750 mm voor mensen boven de 175 cm.
Fietsen tijdens het werk stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de stofwisseling, wat goed is voor zowel je gezondheid als je productiviteit.
De meeste bureaufietsen lijken op en werken op dezelfde manier als klassieke hometrainers, behalve dat bureaufietsen geen stuur hebben om vast te houden.
Onze bureaufiets heeft een variabele zithoogte die geschikt is voor mensen van ongeveer 155 tot 195 cm lang.