Wat is ergonomie eigenlijk?

Wat is ergonomie eigenlijk?

Ergonomie komt steeds vaker voor op de werkplek en beïnvloedt ons dagelijks leven. Een ergonomische werkplek kan een slechte lichamelijke gezondheid helpen voorkomen, het welzijn van werknemers vergroten en de productiviteit stimuleren. Door het juiste meubilair en de juiste apparatuur te gebruiken, in combinatie met een goed begrip van de juiste werkhoudingen, kunnen lichamelijke klachten en pijn worden voorkomen. De sleutel tot goede ergonomie is rekening houden met fysieke, mentale en sociale factoren en ieders individuele situatie. Maar wat betekent ergonomie eigenlijk?

Ergonomie is een totaalbenadering

Het begrip ergonomie is lange tijd beperkt gebleven tot het beschrijven van de relatie tussen mensen en producten. Dit is nog steeds een belangrijk aspect en er zijn veel functionele en ergonomische producten die het dagelijks leven beter maken, zoals stoelen voor actief zitten. Maar ergonomie omvat inmiddels veel meer dan dat. Het gaat om een totaalkijk op de werkplek: het plannen en aanpassen van zowel de fysieke omgeving als het werk zelf aan het personeel. Hetzelfde geldt voor mensen die vaak thuis werken.


Vind de juiste bureaustoel voor jou!
Een vrouw staat op een werkmat aan een in hoogte verstelbaar bureau
Bureau MODULUS
Een vrouw zit op een ergonomische balanskruk en werkt aan haar bureau
Balanskruk ACTON
179,- €

Houd rekening met individuele verschillen

Een ergonomische werkplek is aangepast aan de mensen die er werken, niet andersom. We functioneren goed als onze werkomstandigheden voldoen aan onze individuele fysieke en psychologische behoeften. Het is essentieel om rekening te houden met individuele verschillen in bijvoorbeeld fysieke kracht en omvang of het vermogen om met informatie om te gaan. Op basis van deze verschillen kun je vervolgens taken, hulpmiddelen en de hele werkplek ergonomischer ontwerpen en organiseren.

Samenvatting

In deze blog wordt het begrip ergonomie uitgelegd. Naast inzicht in de juiste werkhouding en hoe ergonomische hulpmiddelen ondersteuning bieden, gaat ergonomie op het werk over het plannen en aanpassen van de werkomgeving en werkmethoden aan individuele behoeften. Goede ergonomie vereist een holistische benadering die veilige tiltechnieken, geluidsergonomie, lichtergonomie, cognitieve ergonomie, risico's van herhaalde belasting, het belang van regelmatige en gevarieerde beweging en meer omvat.