Hoe til je zware voorwerpen op de juiste manier om rugpijn te voorkomen?

Hoe til je zware voorwerpen op de juiste manier om rugpijn te voorkomen?

Het tillen van zware voorwerpen is een veelvoorkomende taak op veel werkplekken. Maar als dit verkeerd wordt gedaan, kan het leiden tot rugpijn en andere blessures. In dit artikel lees je hoe je zware voorwerpen op de juiste manier optilt en hoe je overbelasting van je lichaam voorkomt.
Een man laadt dozen op een transportwagen

De meest voorkomende fout

De meest voorkomende fout die mensen maken bij het tillen van zware voorwerpen is tillen met de rug in plaats van met de benen. Dit zorgt voor veel belasting van de onderrug en kan leiden tot blessures.

Verkeerd tillen kan een reeks blessures veroorzaken, waaronder rugpijn, spierverrekkingen, verstuikingen en hernia's. Het kan ook leiden tot langdurige gezondheidsproblemen zoals gewrichtsslijtage. 

Anna Millbourn Olander, ergonoom en gediplomeerd fysiotherapeut, zegt: “De beste manier om tilblessures te voorkomen is door een hulpmiddel te gebruiken zoals een transportwagen of door tillen helemaal te vermijden. Als je toch moet tillen, is het belangrijk om de juiste tiltechniek te gebruiken en vaak te pauzeren.”

De juiste manier om te tillen

De juiste manier om zware voorwerpen op te tillen is door je knieën te buigen en je rug recht te houden. Hierdoor wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld en wordt je rug minder belast.

  1. Ga met je voeten op schouderbreedte staan en positioneer jezelf zo dat de last zich dicht bij je lichaam bevindt.
  2. Buig je knieën en houd je rug recht.
  3. Til het voorwerp op door je benen te gebruiken, niet je rug.
  4. Houd het voorwerp dicht bij je lichaam terwijl je het optilt.
  5. Draai door je voeten te bewegen, niet door je lichaam te draaien.
  6. Gebruik dezelfde techniek wanneer je het voorwerp neerzet.
Ik zeg meestal dat als je geen goede tiltechniek kunt behouden, het voorwerp te zwaar is.

Wat geldt als zwaar tillen?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat het gewicht dat als “zwaar” wordt beschouwd per persoon verschilt. Een goede vuistregel is dat wanneer je een voorwerp niet met een goede vorm kunt optillen, het te zwaar voor je is.

Andere factoren om te overwegen

  1. De afstand van het voorwerp tot je lichaam
  2. Hoe gemakkelijk je het voorwerp kunt vastpakken
  3. Het oppervlak waarop je staat
  4. De hoogte vanwaar je het voorwerp optilt
  5. Hoe vaak je het voorwerp optilt
Een handmatige stapelaar in gebruik in een werkplaats

Creëer de juiste omstandigheden om te tillen

Nadenken over ergonomie bij het ontwerpen van de werkplek kan veel letsel voorkomen. Anna Millbourn Olander benadrukt dat het niet voldoende is om tilhulpmiddelen zoals palletwagens of een heftafel te hebben. Iedereen moet ook weten hoe ze moeten worden gebruikt, ze moeten gemakkelijk toegankelijk zijn en er moet tijd zijn om ze veilig te gebruiken.

Maak ruimte om te tillen
Als tillen onvermijdelijk is, is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om goed te kunnen tillen, zonder het lichaam te verdraaien, en dat het oppervlak vlak is. Het is ook verstandig om zware voorwerpen op een hoogte te plaatsen waar je er gemakkelijk bij kunt.

Ontlast je rug met tegenbewegingen
Als je een baan hebt waarbij je veel moet tillen, zijn tegenbewegingen een goede manier om blessures te voorkomen. Het zijn ontlastende bewegingen die helpen om je rug gezond te houden.

Als je taken hebt waarbij je voortdurend naar voren moet buigen, maak er dan een gewoonte van om minstens één keer per uur naar achteren te buigen. Dit is een tip waar zelfs mensen die de hele dag voorovergebogen achter een bureau zitten baat bij kunnen hebben.

Vier eenvoudige tips voor duurzaam tillen

  1. Gebruik een transportwagen of ander tilhulpmiddel. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om slijtage en letsel te voorkomen. Of je nu mappen verplaatst in een kantoor of zware apparatuur in een fabriek, het gebruik van een transportwagen is een goed idee. Zelfs licht tillen dat vaak herhaald wordt, kan een negatieve invloed hebben op je lichaam.
  2. Houd de belangrijkste dingen binnen handbereik. Vermijd onnodig bukken of reiken. In een werkplaats is het ideaal om gereedschapspanelen boven de werkbank te hebben. In een kantoor is het een goed idee om de dingen die je het meest gebruikt op te bergen op je bureau of op werkhoogte in kasten of planken.
  3. Plaats zware voorwerpen niet hoog of laag. Plaats geen zware voorwerpen op de vloer. De zwaarste voorwerpen of de voorwerpen die je het vaakst gebruikt, moeten op taillehoogte worden opgeborgen. Idealiter wordt niets opgeborgen onder kniehoogte of boven schouderhoogte.
  4. Til zware voorwerpen dicht tegen je lichaam. Buig je knieën en houd je rug recht als je zware voorwerpen optilt. Dit zorgt ervoor dat het gewicht op je benen rust en niet op je rug.
Ons brede assortiment zorgt ervoor dat je tilhulpmiddelen vindt die bij je passen. Als je moeite hebt met kiezen, kun je altijd contact met ons opnemen - we helpen je graag!

Veelgestelde vragen

Probeer tijdens het tillen je rug in een neutrale positie te houden en gebruik de kracht van je benen en een stabiele romp.
Als je verkeerd tilt, buig je meestal naar voren vanuit een staande positie. Je tilt dan met je rug en niet met je benen.
Zo belast je de tussenwervelschijven en wervels van je rug niet.
Een goede vuistregel is dat als je geen goede tiltechniek kunt handhaven, het te zwaar voor je is. Gebruik in dat geval een tilhulpmiddel.
Plan je tilbeweging voordat je hem uitvoert, zodat je vanaf het begin de juiste techniek gebruikt. Til met je benen en houd het gewicht dicht bij je lichaam.
Het kan gaan om milde en zeurende pijn in gewrichten en spieren, maar ook om acute rugpijn of een hernia.
Er zijn veel dingen die kunnen gebeuren, maar vaak blokkeren de rugspieren of verkrampen de rugspieren door spanning veroorzaakt door overbelasting of onjuiste belasting.