Ontlast je lichaam met een werkplekmat

Ontlast je lichaam met een werkplekmat

Werkplekmatten spelen een belangrijke rol in beroepen waar mensen veel staan. Of het nu gaat om werken aan de lopende band, aan de kassa of op een pakstation, langdurig staan vraagt veel van je lichaam. Een ergonomische sta-mat met demping kan een groot verschil maken. 

Een werkplekmat wordt met de hand verplaatst

Voordelen van werkplekmatten

Elke stap op een harde vloer belast het lichaam. Wanneer je voeten een hard oppervlak raken, treedt er een kettingreactie op. Vanaf de voeten gaat de impact omhoog naar de knieën, heupen en rug. Werkplekmatten zijn ontworpen om de impact op te vangen en het lichaam te beschermen tegen blessures, vooral op harde industriële vloeren en magazijnvloeren. Ergonomische matten in drukke ruimtes helpen deze belasting te verminderen.
 
Niet alleen tijdens het lopen wordt je lichaam belast. Lang stilstaan op harde oppervlakken belast de spieren eenzijdig en belemmert de bloedcirculatie. Een antivermoeidheidsmat zorgt ervoor dat je voeten en kuiten automatisch microbewegingen maken die de bloedcirculatie verhogen. Dit heeft een positief effect op het hele lichaam.  
 
Onder de voet zit een brede pees die de fascia plantaris wordt genoemd. Als de pees te veel wordt uitgerekt, bestaat het risico dat er hielspoor ontstaat, wat erg pijnlijk kan zijn. Gebruik een zachte mat vermindert de belasting en kan zo de aandoening te voorkomen, of de pijn te verlichten als je toch hielspoor krijgt. Sta-matten worden aanbevolen voor iedereen die veel staat op het werk, of dat nu in de industrie is of op kantoor. 

Lees meer over ergonomie

Een gelukkigere werkdag 

Veel staan en lopen kan gemakkelijk leiden tot gezwollen voeten en kuiten of ernstige overbelastingsblessures. Strategisch geplaatste werkplekmatten verminderen het risico op pijnlijk ongemak. Een veilige en comfortabele werkomgeving leidt tot een gelukkigere werkplek, waar zowel het bedrijf als de werknemers van profiteren. 

Kies een mat voor jouw werkomgeving 

Afhankelijk van de werkomgeving verschillen de vereisten voor werkplekmatten. Kies de mat die het beste bij jouw bedrijf past om het effect ervan te maximaliseren en een ergonomische werkplek te helpen creëren. Matten zijn meestal gemaakt van duurzaam PVC-plastic of rubber, zodat ze lang meegaan en bestand zijn tegen veel gebruik. 

Industrie, productie, assemblage en magazijn

Veel lopen en staan op harde industriële vloeren is zwaar voor het lichaam. Na verloop van tijd is er een risico op overbelastingsblessures. Onze dempende, ergonomische industriële matten ontlasten het lichaam en zijn bestand tegen intensief gebruik. Werkplaatsen en magazijnen hebben matten nodig die ook gemakkelijk schoon te houden zijn en bestand zijn tegen gemorste vloeistoffen zoals olie, vet en chemicaliën. De mat kan schadelijke trillingen van machines en vibrerend gereedschap dempen. 

  • Werkstations, pakstations en werkbanken 
    Voor maximale ergonomische voordelen moeten werkmatten gelijk zijn aan de lengte van de werkbank en het hele werkgebied bedekken om beweging mogelijk te maken. Afgeschuinde randen minimaliseren het struikelgevaar.

  • Lasmatten zijn bestand tegen hitte
    Lasmatten moeten niet alleen comfort bieden, maar ook bestand zijn tegen hitte en zelfdovend zijn om vonken te kunnen opvangen.

  • ESD-matten
    ESD-matten beschermen gevoelige elektronica tegen statische ontladingen, die onderdelen kunnen beschadigen en brandgevaar kunnen opleveren in omgevingen met brandbare materialen. Zorg ervoor dat de mat zowel statische ontlading als ergonomische ondersteuning biedt voor veiligheid en comfort.

Natte ruimtes en kleedkamers

Hier is een rubberen mat met antislipbescherming nodig om de veiligheid te vergroten. Een goede afvoer is een must, zodat water gemakkelijk wegloopt. Matten in natte ruimten moeten gemakkelijk schoon en fris te houden zijn voor een goede hygiëne. Ook hier moeten de matten zacht en comfortabel zijn om op te staan. 

Keuken, restaurant en levensmiddelenindustrie 

Bij de omgang met voedsel is hygiëne van het grootste belang, dus moeten de werkmatten in deze omgevingen gemakkelijk schoon te maken zijn. Omdat vloeren gemakkelijk vettig en nat worden, is een goede antislipbescherming nodig om ongelukken te voorkomen. Dit type werkplek gaat vaak gepaard met langdurig staan, wat vermoeiend is voor de voeten, benen en rug. Een ergonomische mat vermindert het risico op overbelastingsblessures. 

Man rolt werkplekmat uit
Veel mensen vergeten versleten werkmatten te controleren en te vervangen, waardoor het ergonomische effect afneemt.
Michel Andersson, Productcommunicator bij AJ Produkter

Slijtage van werkmatten

Controleer de werkmatten regelmatig. Na verloop van tijd slijten ze en verliezen ze een deel van hun elasticiteit, waardoor ze niet meer hetzelfde ontlastende effect hebben als toen ze nieuw waren. De structuur van de matten verslijt ook en de antislipeigenschap gaat achteruit. Werkplekmatten van hoge kwaliteit hebben een zeer lange levensduur, maar controleer ze wel regelmatig. 

Vraag ons om advies 

Bij AJ Producten hebben we veel ervaring met verschillende soorten werkomgevingen. We helpen je graag als je advies en tips nodig hebt om je werkplek ergonomischer te maken. Neem contact met ons op via telefoon, chat of e-mail om te zien hoe we jou en je bedrijf kunnen helpen. 

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Een ergonomische mat is een mat die speciaal is ontworpen om vermoeidheid en ongemak te verminderen door demping en ondersteuning te bieden en die meestal wordt gebruikt op werkplekken waar mensen langere tijd staan.

Om blessures door langdurig staan op het werk te voorkomen, is het gebruik van een ergonomische werkplekmat goed. Het bevordert een betere bloedcirculatie in de voeten en kuiten, wat helpt bij een betere zuurstoftoevoer doordat het bloed omhoog wordt gepompt. Dit kan na verloop van tijd leiden tot een betere conditie en een groter uithoudingsvermogen.

Wissel zitten, staan en lopen verschillende keren af gedurende de werkdag. Zorg voor een goede houding en stel je bureau in op een ergonomische werkhoogte. Gebruik een mat op de werkplek. 

Het tafelblad moet zich ter hoogte van de ellebogen bevinden of iets lager, afhankelijk van de uit te voeren taken.  

Als je lang stilstaat, neemt de hoeveelheid bloed in de voeten toe en zwellen ze op. De kuitspieren helpen om het bloed door het lichaam omhoog te pompen, maar als je te lang stilstaat op een harde, onstabiele ondergrond, wordt de bloedcirculatie belemmerd. De cellen krijgen minder zuurstof en je wordt vermoeider. Langdurig staan belast de spieren, wat kan leiden tot pijnklachten.