Hoe kies je de juiste werkbank?

Hoe kies je de juiste werkbank?

Is het tijd om een nieuwe werkbank te kopen voor je werkplaats, magazijn of garage? Weet je niet zeker voor welk model je moet gaan? Een goede werkbank is aangepast aan het werk dat gedaan moet worden en aan de werkomgeving. In ons brede assortiment vind je veel modellen, of je nu een roestvrijstalen werkbank nodig hebt, een mobiele werkbank op wielen of met extra opbergruimte. Onze gids helpt je de juiste keuze te maken.
Werkplaats met werkbank, gereedschapspaneel en werkmat

Welk gewicht moet de werkbank aankunnen?

Voordat je een werkbank koopt, is het goed om goed na te denken over je behoeften. Dit zal je helpen om een model te vinden dat aan je verwachtingen en eisen voldoet.

Voldoende draagvermogen en een stevig en duurzaam onderstel zijn essentieel. Als je met lichtere voorwerpen werkt, kun je volstaan met een werkbank met een lagere maximale belasting. Als je bijvoorbeeld zware goederen verwerkt in een industriële werkplaats, heb je een stevigere werkbank nodig met een extra dik werkblad. Onze duurzaamste modellen kunnen een maximale belasting aan van 750 kg, gelijkmatig verdeeld.

Hoeveel flexibiliteit is er nodig?

Vaste of verstelbare hoogte?
Een werkbank met vaste hoogte is goed als het niet nodig is om de werkhoogte aan te passen aan verschillende gebruikers of taken.

Een werkbank die omhoog en omlaag kan, biedt echter meer flexibiliteit en betere voorwaarden voor een ergonomische werkhouding. Een elektrisch in hoogte verstelbare werkbank is erg handig, maar ook met handmatig verstelbare werkbank kom je een heel eind. We hebben verschillende modellen waarbij de hoogte wordt aangepast met een ingebouwde zwengel.

Vaste of mobiele oplossing?
In de meeste gevallen past een vaste werkbank goed. Maar soms is het beter om te kiezen voor een mobiele werkbank op wielen die gemakkelijk te verplaatsen is, bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken. Veel mobiele werkbanken zijn uitgerust met handgrepen die het gemakkelijker maken om ze te verplaatsen.
Man sitter vid arbetsbänk på justerbar arbetspall
Werkmat bij een inpaktafel

Tip! Comfortabel staan met een werkplaatsmat

Een dempende werkplaatsmat vermindert het risico op RSI en ontlast effectief je rug, knieën en gewrichten tijdens langdurig staan.

Bekijk het product


Plastic bakjes en gereedschapspaneel met schroevendraaiers
Zit-sta werkbank met blauw gereedschapspaneel
Zit-sta werkbank
789,- €
Vrouw bij werkbank met gereedschap

Combineer met opbergruimte

Een werkbank kan meer zijn dan alleen een werkoppervlak. Het kan ook slimme opbergruimte bieden voor gereedschap, verpakkingsmateriaal of iets anders dat je binnen handbereik wilt hebben terwijl je werkt. Een tip is om een werkbank te kiezen die kan worden aangevuld met verschillende opbergoplossingen. Dit kunnen bijvoorbeeld ladeblokken zijn die onder het werkblad worden gemonteerd, gereedschapspanelen of planken.

Als je veel materiaal hebt dat moet worden opgeborgen, kan het een goed idee zijn om een aantal praktische planken naast de werkbank te plaatsen. In onze COMBO serie zijn er zowel werkbanken als opbergplanken die gemakkelijk gecombineerd kunnen worden.

 
Welke magazijnstelling heb je nodig?

Tip! Vergeet geen gereedschapshaken te kopen

Of je nu klassieke haken, een schroevendraaierhouder of een hele haakset wilt, we hebben genoeg opties om uit te kiezen voor een gepersonaliseerd gereedschapspaneel!

Bekijk nu
Persoon zittend aan een werkbank met gereedschapspaneel
Werkbank met werkplaatskruk

Wil je tips over welke werkbank je moet kiezen? Onze favorieten zijn:

  1. Onze robuuste en zelfgemaakte COMBO werkbank is verkrijgbaar in verschillende modellen met verschillende bladen. Bouw je eigen combinatie of koop een kant-en-klare oplossing.
  2. SOLID is onze meest klassieke werkbank en ook de meest duurzame met een sterk stalen frame dat geschikt is voor veeleisende omgevingen. Verschillende tafels uit deze serie hebben een maximale belasting van 750 kg.
  3. De MOTION werkbank is een bestseller die volledig aan je behoeften kan worden aangepast. MOTION is verkrijgbaar met een handmatig of elektrisch in hoogte verstelbaar frame, maar ook in modellen met vaste hoogte of zelfs verrijdbaar.

Veelgestelde vragen

Verschillende soorten taken vereisen verschillende werkhoogtes. Een vuistregel is dat de tafel zo hoog moet zijn dat de onderarm parallel aan het tafeloppervlak kan zijn, of je nu staat of zit, voor actief werk. Voor fijnmotorisch of precisiewerk kan de tafelhoogte iets hoger zijn, terwijl voor zwaarder werk de tafelhoogte iets lager kan zijn.
De diepte van een werkbank moet worden aangepast aan de grootte van datgene waaraan je werkt. In ons assortiment hebben we werkbanken met een minimale diepte van 600 mm en tot 800 mm, afhankelijk van het model.
Het werkblad moet aangepast zijn aan het werk, aangezien sommige materialen geschikter zijn dan andere voor verschillende soorten werk. Een stalen werkblad is bijvoorbeeld bestand tegen stoten, vonken en lassen, terwijl een parketwerkblad goed bestand is tegen zwaardere voorwerpen.
Een roestvrijstalen werkbank, zoals de PROOF werkbank, is gemakkelijk schoon te maken en geschikt voor omgevingen waar hoge eisen worden gesteld aan hygiëne.
In ons assortiment vind je verschillende modellen werkbanken op wielen die je werk efficiënter kunnen maken als je niet op een vaste locatie werkt.

Vind de werkbank die bij je past