Tips voor efficiëntere magazijnlogistiek

Tips voor efficiëntere magazijnlogistiek

Een efficiënt magazijn is direct gekoppeld aan tevreden klanten die bij je bedrijf blijven kopen. Problemen in het magazijn kunnen leiden tot late of incorrecte leveringen en zelfs schade aan de goederen, waardoor klanten overstappen naar andere leveranciers. Dit benadrukt het belang van het beoordelen van je logistieke stroom en het snel oplossen van problemen.

Voorraadbeheer en logistiek

Een digitaal voorraadbeheersysteem kan worden gebruikt om de inkoop van goederen te plannen. Om aan de vraag van klanten te voldoen, moet je de juiste producten hebben tegen de laagst mogelijke kosten op het moment dat er vraag naar is. Door voorraadoptimalisatie kun je de omloopsnelheid van je voorraad verhogen en voorkomen dat je met een dure overvoorraad komt te zitten.

Goederen worden vaak in- en uitgeladen en om precies te weten wat er op voorraad is, hoeveel en op welke locatie is ook een voorraadbeheersysteem nodig. Een vlotte administratie en systematische opslag zijn essentieel voor een goede magazijnlogistiek. Met de kennis van de goederenstroom door het magazijn als basis, moet de indeling van het magazijn worden gepland. Wij geven je onze beste tips om ervoor te zorgen dat je magazijn de meest optimale omstandigheden heeft.

Vrouw rijdt op magazijnwagen tussen magazijnstellingen

Maak je bestsellers gemakkelijk toegankelijk

Staan je hoog (en laag) frequente goederen op de juiste plaats? Je best verkopende producten moeten gemakkelijk toegankelijk zijn, niet helemaal achterin het magazijn, zodat je personeel geen tijd verspilt met het maken van lange en onnodige ritten om ze op te halen. Denk hierover op dezelfde manier als over je keuken: de keukenmessen en het koffiezetapparaat die je elke dag gebruikt staan op het aanrecht, glazen en borden staan in de gemakkelijkst bereikbare kastjes en de fondueset staat ergens achter op een hoge plank! Hetzelfde geldt voor een magazijn.

Met een zorgvuldige planning kun je je opslag- en logistieke systemen snel efficiënter maken. Zet goederen op de juiste plaats - nergens is dit meer van toepassing dan in een magazijn. 

Palletstelling met dozen op pallets

Onthoud om wat ruimte vrij te houden

Wanneer is je magazijn vol? Idealiter zou je magazijn 80% tot 85% vol moeten zijn om het makkelijk te maken om binnenkomende goederen te ontvangen en op de juiste manier op te slaan. Dit zorgt voor voldoende vrije ruimte voor tijdelijke reorganisatie wanneer er grote leveringen binnenkomen.

Als je magazijn vaak overvol is, kan dit de dagelijkse werkzaamheden belemmeren en de kosten verhogen. In deze situatie heb je twee opties: optimaliseer de vloeroppervlak en vergroot de opslagcapaciteit met meer legbordstellingen en palletstellingen, of kies voor een groter magazijn.

Opslagsysteem voor goederen

  • Palletstellingen zijn stellingen die bestaan uit balken en zijn de meest voorkomende vorm van opslag voor pallets in industriële magazijnen.
  • Vrij stapelen betekent dat pallets met goederen direct op de vloer worden geplaatst. Er worden dan meer pallets bovenop gestapeld.
  • Geautomatiseerde magazijnen betekenen dat kranen en transportbanen voor pallets geautomatiseerd zijn. Deze oplossing is gebruikelijk in zeer grote magazijnen.
  • Legbordstellingen worden gebruikt voor kleinere goederen die niet op een pallet worden geladen. De opslag op stellingen kan ook worden geautomatiseerd.
Twee mensen met veiligheidshesjes in een magazijn
Meneer brengt magazijnbak naar magazijnwagen

Update de inrichting regelmatig

Is het soort goederen dat je opslaat permanent veranderd? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Efficiënt magazijnbeheer vereist inrichting die is afgestemd op de goederen die je opslaat. Als kleine artikelen worden opgeslagen op schappen die bedoeld zijn voor grotere artikelen, verspil je kostbare ruimte. Door de legborddiepte aan te passen aan nieuwe eisen, kun je vloerruimte vrijmaken en de capaciteit vergroten.
 
Maximaliseer de verticale ruimte door naar boven uit te breiden, maar wees voorzichtig. Te hoge of te diepe schappen kunnen ervoor zorgen dat producten moeilijk te bereiken zijn, waardoor inefficiënt gebruik ontstaat. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen ruimtegebruik en toegankelijkheid.

Twee magazijnmedewerkers, één met een tablet

Optimaliseer de werkomstandigheden

Heeft je klantenserviceteam de laatste tijd een toename van klachten over pickfouten en beschadigde goederen? Dan is het cruciaal om de werkomstandigheden van je magazijnpersoneel te herzien. Lange transportroutes en ingewikkelde pickprocedures kunnen leiden tot stress en fouten, wat door klanten wordt gezien als slechte service.

Investeren in het welzijn van je werknemers door te zorgen voor optimale werkomstandigheden verbetert zowel de kwaliteit als de efficiëntie. Ergonomische apparatuur en gestroomlijnde processen kunnen fouten verminderen en de productiviteit verhogen.

Magazijnstelling met nummering
Werkplaatsen voor orderpicking

Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Wat kun je doen om je werk in het magazijn gemakkelijker te maken? Veel heeft te maken met organiseren en tijd besparen. De eerste prioriteit is ervoor te zorgen dat elk product zijn eigen plaats heeft in de stellingen, duidelijk gelabeld is en gemakkelijk te vinden is. Het is ook belangrijk om goed uitgeruste inpaktafels in de buurt te hebben om het inpakken te vereenvoudigen. Overweeg om meerdere tafels te hebben zodat niemand in de rij hoeft te staan - een onnodige tijdverspiller. 
 
Wagens, karren en tilhulpen hebben een dubbele functie, doordat ze zowel het werk vereenvoudigen als voor ergonomie zorgen. Recyclingstations op strategische locaties zijn ook nuttig. Gebruikte materialen kunnen direct worden gerecycled zonder tijd te verliezen, terwijl afval en oponthoud in de gangpaden wordt vermeden.

Lees meer over tiltechnieken en hoe je correct tilt!

Veiligheidsspiegel in magazijn

Verhoog de veiligheid in het magazijn

Effectieve veiligheidsmaatregelen zijn essentieel voor grote en zware palletstellingen. Het is cruciaal om palletstellingen van hoge kwaliteit te kiezen die voldoen aan de veiligheidsnormen. Bij een mogelijk ongeluk met een vorkheftruck bestaat het risico op instabiliteit. Om de palletstellingen in het magazijn te beschermen, is aanrijdbeveiliging nodig. Daarnaast kan de installatie van gaaswanden voorkomen dat goederen achter de stellingen vallen.

Goed zicht op machines, opslagfaciliteiten en transportroutes verhoogt de veiligheid. Het plaatsen van spiegels op plekken met beperkt zicht, verbetert de veiligheid in magazijnen aanzienlijk. Daarnaast is voldoende verlichting een must om een optimale zichtbaarheid binnen de gebouwen te garanderen.

Groot magazijn met transportbanden en palletstellingen

Geef je klanten wat ze willen

Loop je omzet mis omdat je magazijn de vraag niet kan bijbenen? Lange levertijden kunnen ervoor zorgen dat klanten naar andere leveranciers overstappen. Onderneem actie om een magazijn te creëren dat aan de verwachtingen van de klant kan voldoen.
 
Of je nu een specifiek probleem wilt aanpakken of op zoek bent naar de beste magazijnproducten, onze experts staan voor je klaar. We streven ernaar de beste magazijnoplossingen te bieden die zijn afgestemd op jouw behoeften. Geen klus is te groot of te klein. Neem contact met ons op om een magazijnoplossing te ontwerpen die zowel je klanten als je werknemers tevreden stelt.

Veelgestelde vragen

Magazijn optimalisatie betekent het afstemmen van de goederen in het magazijn op de vraag van de klant. De juiste goederen, in de juiste hoeveelheid, op het juiste moment.
Verhoog de efficiëntie door de best verkopende producten gemakkelijk toegankelijk te maken, ruimte vrij te houden, de inrichting regelmatig bij te werken en te investeren in ergonomische apparatuur.
Door het magazijn 80% tot 85% gevuld te houden, kun je binnenkomende goederen gemakkelijk accepteren en tijdelijk reorganiseren als dat nodig is, zodat je activiteiten soepel verlopen.
Belangrijke apparatuur is onder andere duidelijk gemarkeerde stellingen, goed uitgeruste inpaktafels, geschikte magazijnwagens, hefapparatuur en strategisch geplaatste recyclingstations om de werkzaamheden te stroomlijnen en de orde te handhaven.
De lading moet aan de voorkant, achterkant en zijkanten worden vastgezet om ongelukken te voorkomen. 
De omloopsnelheid van de voorraad is een het aantal keren dat de voorraad wordt vervangen door verkoop over een bepaalde periode.
Een Warehouse Management Systeem (WMS) is een systeem die wordt gebruikt om de opslag- en logistieke activiteiten van bedrijven te vereenvoudigen