De gevaren van lang zitten en hoe je actief blijft

De gevaren van lang zitten en hoe je actief blijft

Langdurig zitten, zelfs op het werk, kan je risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hartaandoeningen, beroertes en kanker verhogen. Maar er is goed nieuws: je kunt je risico op deze ziekten verminderen door elke 20-30 minuten op te staan en te bewegen, of door een zit-sta bureau te gebruiken. Meer lichamelijke activiteit maakt je ook gelukkiger en geeft je meer energie om aan belangrijke taken te werken. Voorkom dus dat je een zittende werknemer wordt met onze tips!
Vrouw kijkt op haar telefoon bij een zit-sta bureau

Wat zijn de risico's van langdurig zitten?

Langdurig zitten kan een aantal negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder:
  • Gewichtstoename en obesitas
  • Type 2 diabetes
  • Hartaandoeningen en beroerte
  • Kanker
  • Vermoeidheid, traagheid en verminderde cognitieve functie

Varieer zitten en staan

Langdurig zitten kan je spieren stijf maken en je risico op chronische ziekten verhogen. Langdurig staan kan ook schadelijk zijn, omdat het kan leiden tot vermoeidheid en pijn in de benen en voeten.

Om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen, is het belangrijk om het zitten en staan gedurende de dag af te wisselen. Dit betekent elke 20-30 minuten opstaan en bewegen. Je kunt ook een zit-sta bureau proberen om zitten en staan af te wisselen tijdens het werk.

Hoe kun je zittend gedrag verminderen?

Er zijn veel manieren om wat beweging in je werkdag te krijgen. Hier zijn enkele snelle tips om de zittende gewoonte te doorbreken:
  • Gebruik een zit-sta bureau of wissel zitten en staan af gedurende de dag.
  • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
  • Parkeer verder weg van je werkplek en loop de rest van de route.
  • Stap een halte eerder uit het openbaar vervoer en loop de rest van de route.
  • Houd wandelvergaderingen.
  • Gebruik het toilet dat verder weg is.
  • Gebruik actieve zitmeubelen, zoals een balansbal of zadelkruk.
  • Sta elke 20-30 minuten op en beweeg.
  • Doe eenvoudige stretches en oefeningen terwijl je staat.
  • Drink staand een kopje koffie of thee.

Lees over de nieuwe bureauloopband!
Vrouw staat achter wit zit-sta bureau met laptop op laptopstandaard

Kleine veranderingen maken een verschil

Zelfs kleine veranderingen in je dagelijkse routine, zoals de aanschaf van een in hoogte verstelbare bureau en een antivermoeidheidsmat voor op het werk, kunnen een grote impact hebben op je gezondheid. Met een in hoogte verstelbaar bureau kun je het zitten en staan gedurende de dag afwisselen, wat kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren, bloedvetten te verminderen, meer vet te verbranden en je vermogen om zuurstof te verbruiken te verbeteren.
Een persoon staat op een balansbord aan een bureau
Balansbord BACK APP
Een ergonomische mat bij een werkbank
Antivermoeidheidsmat SECURE
Een magazijnmedewerker trekt een pallettruck met een lading door het magazijn

Voorkom rugklachten

Fysiek zwaar werk, zoals zwaar tillen, kan het risico op rugblessures verhogen. Om rugblessures te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en de juiste tiltechnieken te gebruiken.

Regelmatige lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je rugspieren te versterken en je flexibiliteit te verbeteren. Beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief en doe minstens 2 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken.

Juiste tiltechnieken
Als je zware voorwerpen tilt, gebruik dan de juiste tiltechnieken om letsel te voorkomen. Dagelijks stretchen kan ook nuttig zijn.

Lees meer over veilig tillen

Bewegen als medicijn

Studies suggereren dat een zittende levensstijl het risico op vroegtijdig overlijden kan verhogen. Maar zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je gezondheid, zoals het verminderen van stress, angst en depressie, het verbeteren van de stemming en slaapkwaliteit en het stimuleren van de cognitieve functie en het geheugen.

Met andere woorden, lichaamsbeweging is goed voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Het kan je helpen langer te leven, je beter te voelen en scherper te denken. Dus kom vandaag nog in beweging!
Sedentair is een term die wordt gebruikt om gedrag te beschrijven waarbij weinig energie wordt verbruikt en weinig spieractiviteit wordt uitgeoefend in een zittende (of liggende) houding.
Tijdens zittend werk zijn je belangrijkste spiergroepen, vooral je bilspieren en benen, inactief en heb je een laag energieverbruik. Bovendien neemt de bloedcirculatie in zowel je lichaam als je hersenen af, waardoor je concentratie en prestaties afnemen - en je vermoeider wordt.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, we zitten gemiddeld maar liefst 11 uur op een werkdag!
Sedentair gedrag verhoogt het risico op veel voorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, verhoogde bloedlipiden en veel voorkomende vormen van kanker.
Neem elk half uur een korte pauze om te bewegen en activeer je lichaam bij voorkeur gedurende drie minuten.
De spieren die je ruggengraat stabiliseren en beschermen verzwakken, waardoor je gemakkelijker stijf en gespannen wordt in je spieren en gewrichten.
Doorbreek je sedentaire gedrag gedurende de dag, maar vergeet niet dat het ook belangrijk is om actief te zijn tijdens je vrije tijd om je lichaam te versterken.
Te lang staan zonder voldoende herstel is zwaar voor het lichaam, vooral voor de spieren in de benen en rug. Daarom is het een goed idee om je werkhouding gedurende de dag af te wisselen tussen zitten en staan.