Slimme inrichting om geluidsoverlast te verminderen op kantoor

Slimme inrichting om geluidsoverlast te verminderen op kantoor

Storende geluiden op de werkplek zijn een veelvoorkomend probleem, in het bijzonder in kantoortuinen. Een slechte akoestische omgeving kan een negatief effect hebben op de concentratie en het geheugen en de efficiëntie verminderen, maar er zijn oplossingen. Richt je kantoor in met producten die het geluid dempen en een aangenamere werkomgeving creëren.
Kantoormeubilair met akoestische scheidingswanden

Geluid op kantoor verminderen

Ga op zoek naar de meest storende geluidsbronnen en installeer meubilair en apparatuur die het geluid absorberen. Printers, kopieerapparaten en andere soortgelijke apparatuur produceren geluid dat als storend kan worden ervaren. Probeer deze apparaten op enige afstand van de werkplekken te houden, bij voorkeur in een aparte ruimte of met wat meubilair ertussen.

Open kasten gevuld met boeken, ordners en andere items helpen het geluid te verminderen, terwijl gesloten opbergmeubels met harde deuren het geluid weerkaatsen en voor vervelende galm kunnen zorgen.

Alle soorten textiel verminderen het geluidsniveau. Een goede vuistregel is hoe meer stof en plooien hoe beter. Gordijnen, wandkleden en vloerkleden creëren een aangenamere en comfortabelere kantooromgeving terwijl ze ook geluid absorberen.

Gestoffeerd meubilair, zoals banken, fauteuils en met stof beklede bureaustoelen, hebben ook een positief effect op het verminderen van geluidsniveaus. Een andere optie zijn akoestische banken met hoge zijkanten die wat privacy bieden en geluiddempende materialen.

Schermen tegen geluid

Akoestische scheidingswanden breken de geluidsgolven die door de ruimte bewegen en verbeteren de akoestische omgeving. Ideale locaties voor vloerschermen zijn bijvoorbeeld tussen bureaus om werkplekken af te schermen en rond een zithoek waar vaak vergaderingen en discussies plaatsvinden. Ze zijn ook uitstekende ruimteverdelers.

Als je het scherm voor meer dan alleen geluidsabsorptie wilt gebruiken, is een magnetisch glassboard met een geluidsabsorberende achterkant een goede keuze. Je kunt notities rechtstreeks op het bord schrijven en documenten en afdrukken bevestigen met magneten. Omdat het bord wieltjes heeft, is hij gemakkelijk te verplaatsen als dat nodig is.

Bureauschermen die op het bureaublad worden gemonteerd nemen minder ruimte in beslag dan scheidingswanden, maar zijn net zo effectief in het absorberen van geluid. Bureauschermen zijn ideaal voor in hoogte verstelbare bureaus omdat het scherm met het bureau meebeweegt als het omhoog en omlaag wordt gezet. Bureauschermen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen zowel als prikbord en als inspiratiewand worden gebruikt.
Een vrouw werkt aan een bureau met geluidsabsorberende bureauschermen
Geluidsabsorberend glassboard in een vergaderruimte
Geluidsabsorberend glassboard MARY
Wand met akoestische wandpanelen en lage kasten

Akoestische panelen voor wanden en plafonds

Het gebruik van de muren van de ruimte is een eenvoudige en effectieve manier om het geluidsniveau in het kantoor te dempen. Akoestische panelen kunnen op de muren worden gemonteerd om het geluid te verminderen en kunnen ook worden gebruikt als prikbord. Wandpanelen die op een kleine afstand van de muur worden gemonteerd, laten de geluidsgolven door. De golven weerkaatsen dan tegen de muur en gaan weer door het paneel. Dit zorgt voor een zeer effectieve dubbele geluidsdemping.

In de juiste kleuren en vormen functioneren akoestische wandpanelen ook als stijlvolle interieurelementen en dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor geluidsabsorberende panelen met bedrukte motieven. Ze fleuren een lege muur op en vervullen tegelijkertijd een belangrijke functie. Andere opties zijn wandkleden met verschillende decoratieve patronen.

Als er niet genoeg ruimte is op de muur, kunt je in plaats daarvan kiezen voor plafondpanelen. Of de beste optie een model is dat rechtstreeks aan het plafond wordt bevestigd of een hangend paneel, hangt af van het inrichting van de ruimte en de plafondhoogte. Cilinders die op verschillende hoogtes worden opgehangen geven een spannende en dynamische indruk.

Goede gewoonten hebben een positieve impact

Geluiden van rinkelende telefoons en getik op toetsenborden kunnen vervelend zijn voor collega's, zelfs als je zelf niet gestoord wordt. Als je een zakelijke telefoon hebt, kun je nog steeds op inkomende gesprekken worden geattendeerd door je mobiel in de trilstand te zetten en hem in je zak te laten zitten, of in de stille stand en het scherm te laten oplichten.

Zorg ervoor dat stoelen op harde vloeren voorzien zijn van meubelvilt om te voorkomen dat ze vervelende krassende geluiden maken.

Vermijd indien mogelijk vergaderingen aan je bureau. Reserveer in plaats daarvan een vergaderruimte of ga naar een plek waar niemand gestoord wordt. Misschien kun je de kantine gebruiken als vergaderruimte?


Wil je meer gebruik maken van de kantine?