Van idee tot realisatie - Hoe kasten een van de bestsellers van AJ Producten werden

Van idee tot realiteit - Hoe kasten een van de bestsellers van AJ Producten werden

Kasten zijn voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar er gaat veel denkwerk en ervaring zitten in het maken van een efficiënte opbergruimte. Dit is wat er gebeurt als er een bestseller wordt gemaakt. ''We houden de klassiekers in ere en ontwikkelen tegelijkertijd nieuwe voor de huidige maatschappij,” zegt Karl Johansson van AJ Producten.

Plaatstalen kasten zijn te vinden in bijna elke werkplek - van industrieën tot kantoren. We zien ze ook in zwembaden, stadions, ziekenhuizen en sportscholen. Maar er is een groot verschil tussen lockers en kasten. Naast het feit dat ze hun functie vervullen door opbergruimte te bieden, kunnen ze op verschillende manieren worden ontworpen om aan verschillende behoeften en verschillende gebruikers te voldoen.

Iemand die dit weet is Karl Johansson, inkoper bij AJ Producten. In ons assortiment van bijna 15.000 producten voor kantoren, scholen, magazijnen, industrie en kleedkamers behoren kasten tot de best verkopende producten. In 2023 hebben we ongeveer 77.000 kasten van verschillende modellen verkocht en geproduceerd.

''We hebben de hele stroom in eigen handen, van idee tot productie en verkoop,” zegt hij.

Compleet gereedschapskastset SUPPLY

1.195,- €

Locker CLASSIC

669,- €

Maar het gaat niet alleen om kwantiteit, ''elke kast is zorgvuldig uitgedacht en ontworpen'', zegt Karl Johansson.

Kasten zijn complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. Er is van alles, van standaard kasten tot kasten op maat die zeer specifieke problemen oplossen. “Als we een product ontwikkelen of aanpassen, denken we na over ergonomie, kwaliteit en duurzaamheid,” vervolgt hij:

“Vaak zijn het de accessoires en het beslag die het verschil maken. Van de buitenkant zien twee kasten er misschien hetzelfde uit, maar als je ze opent, hebben ze een heel ander gebruik.''

Locker met sleutelslot die met een sleutel geopend wordt

Van plaatstaal tot kast

De reis van idee tot afgewerkte kast begint vaak op ons hoofdkantoor in Halmstad, waar ontwerpers nieuwe concepten schetsen - en eindigt in de eigen fabriek van AJ Metal Design in Slowakije, waar het al drie decennia lang lockers, opbergkasten en stellingen produceert. Als de kasten klaar zijn, worden ze naar het magazijn van AJ Producten in Halmstad, Zweden gestuurd voor een snelle levering aan de klant.

''Zodra we op het hoofdkantoor een idee hebben, werken we samen met de ontwerper om te visualiseren wat we willen maken. We beginnen met het opstellen van een eerste briefing voor wat we proberen te ontwikkelen en dan betrekken we de fabriek er al vroeg bij. We krijgen hun feedback - bijvoorbeeld het veranderen van de diepte of een bepaalde afmeting om het materiaal beter te benutten.''

Plaatstaal wordt geperforeerd door een machine
Rol plaatstaal op een machine

“Een eigen fabriek geeft ons controle over de kwaliteit, de mogelijkheid om duurzame oplossingen te implementeren en, niet in de laatste plaats, om kasten op maat te produceren,” zegt Karl Johansson.

“Wat ik het grootste voordeel vind, is dat we gezamenlijke plannen kunnen opstellen voor gemeenschappelijke doelen. Er is een heel ander soort teamgeest dan wanneer je met een externe fabrikant werkt,” zegt hij.

Een voorbeeld hiervan is hoe de CREATE productlijn is ontwikkeld. “De kasten werden door ons zelf ontworpen en samen met onze eigen fabriek werd een unieke oplossing gecreëerd. Na de lancering werd CREATE bekroond tijdens de Red Dot Awards ontwerpwedstrijd. Het is een fantastische erkenning die ons motiveert,” zegt Karl Johansson.

 

Man met veiligheidshesje in magazijn tussen stellingen
Onlangs hebben we de verpakking van een bepaald product verbeterd. Het was een eenvoudige aanpassing, maar het leek in eerste instantie een extra kostenpost. Maar nadat we het proces zorgvuldig hadden doorlopen, realiseerden we ons dat we eigenlijk geld aan het besparen waren in de hele keten - dankzij minder klachten en een eenvoudigere verwerking in het magazijn.
Man staat bij lockers met een tas in zijn handen

Een ander voorbeeld is hoe lockers voor leerlingen fysiek zijn veranderd door digitalisering.

“Vroeger waren onze lockers aangepast aan hoe het onderwijs er 10 jaar geleden uitzag, toen je veel ruimte nodig had voor mappen en boeken,” zegt Karl Johansson.

Maar het onderwijs is tegenwoordig anders, met minder boeken en meer aandacht voor tablets, laptops en andere kleinere voorwerpen.

Schoollockers met twee leerlingen
Na gesprekken met zowel leerlingen als docenten realiseerden we ons ook dat veel leerlingen graag een helm in hun kluisje wilden kunnen opbergen. De oude kluisjes hadden daar geen ruimte voor, dus hebben we het ontwerp aangepast om ruimte te bieden voor de helm, meer ruimte voor de gymtas en iets minder ruimte voor boeken.

“Goed voor het milieu en je portemonnee”

De afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel van ons werk geworden. Zowel bij het ontwerpen van nieuwe kasten als bij het ontwikkelen van bestaande kasten.

''We kijken veel naar hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen - zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Kunnen we bijvoorbeeld de grootte of dikte van een onderdeel verminderen? Dit kan een grote positieve impact hebben op de CO2-uitstoot,” zegt Johansson.

“Ik zie hier voortdurend bewijzen van, dat wanneer je met duurzaamheid werkt, het je dwingt om nog een keer na te denken over het product, en dan kom je vaak met slimme oplossingen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.''

Lees meer over duurzaamheid