Eenvoudig afval scheiden

Afval scheiden moet eenvoudig zijn

Het afval op je werkplek scheiden is een effectieve manier om het milieu te helpen. Aangepaste recyclingbakken met duidelijke etiketten maken het ook gemakkelijk om dit te doen. Papier, voedselresten en restafval komen op de juiste plek terecht en kunnen meestal worden gerecycled. Hier volgen enkele tips om de afvalscheiding op je werkplek te verbeteren.
Een vrouw recyclet fruit, kranten en petflessen

Behoeften voor afvalsorteren identificeren

Het recyclen van gebruikt materiaal is goed voor het milieu en spaart de natuurlijke hulpbronnen van de aarde. Lege verpakkingen, kranten en elektrisch afval kunnen worden gesorteerd voor recycling. Met een goed afvalsorteersysteem op de werkplek wordt het sorteren van afval een fluitje van een cent. Afvalscheiding moet eenvoudig zijn en een natuurlijk onderdeel worden van de dagelijkse routines.

Als eerste moet je een schatting maken van de hoeveelheid afval die in je bedrijf wordt geproduceerd en van het afval dat moet worden gesorteerd. Dit vergemakkelijkt het opstellen van een plan voor efficiënte afvalsortering. Misschien zijn er meerdere soorten containers nodig op verschillende plaatsen. Het werk dat in het bedrijf wordt uitgevoerd is vaak gevarieerd en resulteert ook in een verschillende hoeveelheid en soort afval van de verschillende afdelingen.

Verschillende soorten afval

Gevaarlijk en chemisch afval (KGA/KCA)
Dit omvat olie, batterijen, oplosmiddelen en verschillende soorten chemisch afval.

Elektronische apparaten (AEEA)
Hieronder valt apparatuur met een stekker, accu of batterij. 

Papier en karton
Bijvoorbeeld kranten, brochures, kantoorpapier en soortgelijke zaken die kunnen worden gerecycled tot nieuwe papierproducten.

Plastic verpakkingsmateriaal 
Doorzichtig verpakkingsmateriaal van plastic.

Glas
Glas is eindeloos en 100% recyclebaar wanneer je het apart inlevert.

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)
Denk aan plastic flesjes en blikjes. 

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
Bijvoorbeeld bananenschillen, eierschalen en snoeiafval

Restafval
Dit is afval dat niet gescheiden ingeleverd kan worden.

Grofvuil
Hieronder valt afval dat te groot en te zwaar is voor de restafvalcontainer.
Een kantine waar een werknemer afval scheidt in een afvalsorteerunit

Kies de juiste afvalscheidingsbak

Afhankelijk van het soort bedrijf en de afdeling, zijn er verschillende opties voor afvalscheiden. Ook het aantal werknemers en de hoeveelheid afval heeft invloed op de keuze. 

Afvalbakken voor kantines
Ideaal in grote kantines zijn afvalscheidingsunits met speciale openingen. Plaats meerdere kasten bij elkaar om verschillende soorten afval te sorteren. Voor kleinere kantines gebruik je afvalsorteereenheden met lades en plastic bakken. Compostcontainers zijn perfect om voedselafval om te zetten in biogas.

Afvalbakken voor kantoor
Op kantoor kan een accubak nodig zijn voor gebruikte batterijen van computermuizen en toetsenborden. Voor papierrecycling kan een eenvoudige plastic bak voldoende zijn, maar als er meer papier wordt gebruikt, kan een afvalbak op wielen een betere oplossing zijn. Afvalcontainers met klapdeksels zijn geschikt voor PET-flessen en aluminium blikjes.

Afvalbakken voor magazijnen
Kantelbakken zijn ideaal voor het sorteren en hanteren van materialen zoals metaal, grind, cement en hout. Deze containers zijn ontworpen voor gebruik met vorkheftrucks en kunnen tegen een stootje. Gebruik kantelbakken in verschillende kleuren voor eenvoudig sorteren en kies modellen met automatische kiepfuncties.

Eenvoudig scheiden met duidelijke labels

Belang van labelen 
Etiketteer je afvalcontainers zodat iedereen weet wat waar hoort. Gebruik gekleurde containers om specifieke soorten afval aan te geven. Etiketten die met een labelprinter zijn gemaakt, kunnen ook worden gebruikt om de juiste afvalbal aan te duiden. 

Gekleurde containers gebruiken
Verschillende kleuren voor verschillende soorten afval maken het sorteren eenvoudiger en intuïtiever. Plaats containers op zichtbare en toegankelijke locaties om correct gebruik te stimuleren.
Recycling van een verpakking in een afvalscheidingsbak
Afvalsorteerunit CELSIUS
TWee afvalbakken met kleur gecodeerde deksels
Afvalbak NORTON
Een vrouw gooit klokkenhuis in afvalbak

Regelmatig legen en schoonmaken

Routines opzetten
Leeg en reinig afvalcontainers regelmatig om een ​​opgeruimde omgeving te behouden. Stel routines op om ervoor te zorgen dat gevulde containers snel worden geleegd, vooral als deze voedselresten bevatten, om geurtjes te voorkomen.

Kiezen voor afvalbakken met zwenkwielen
Afvalbakken met zwenkwielen zijn gemakkelijker te verplaatsen en te legen. Afvalsorteerkasten kunnen voor je gemak worden voorzien van afvalzakhouders of kunststof bakken met handgrepen.

Correcte recycling en transport

Al het gesorteerde afval moet worden getransporteerd naar de juiste recyclingfaciliteiten. Informeer bij je gemeente naar specifieke recyclingrichtlijnen.

Recyclen is een eenvoudige actie voor het milieu

Met een goed recyclingssysteem is de kans groter dat de meeste zaken goed terechtkomen. Het is vooral belangrijk dat er op de juiste manier wordt omgegaan met chemicaliën en gevaarlijk afval . Hoe meer we recyclen, hoe minder we de natuurlijke bronnen van de aarde verbruiken en hoe schadelijke stoffen niet in de natuur terechtkomen. We kunnen allemaal helpen een beter milieu te creëren.


Als je meer informatie over onze producten nodig hebt, neem contact met ons op. Wij helpen je graag!



We helpen je meer te recyclen

FAQ

Afvalscheiding helpt het milieu te beschermen, spaart natuurlijke hulpbronnen en vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt. Het bevordert duurzame gewoonten op de werkplek.
Denk na over de soorten en hoeveelheden afval die op je kantoor ontstaan. Kies afvalbakken die geschikt zijn voor specifieke afvalsoorten en die goed in je werkruimte passen.
Maak afvalscheiding gemakkelijk en toegankelijk. Gebruik duidelijke labels, zorg voor de juiste afvalbakken en plaats ze op handige plekken. Informeer werknemers over het belang van recycling en de voordelen van afvalscheiding.
Overweeg het gebruik van afvalsorteerunits op wielen, wandrekken en multifunctioneel meubilair om ruimte te besparen en tegelijkertijd een efficiënt afvalscheidingssysteem te implementeren.
Leeg afvalbakken regelmatig om een schone en georganiseerde werkplek te behouden. Zorg voor een routine voor het legen van afvalbakken, vooral die met etensresten, om geurtjes en overlopen te voorkomen.